Prehrana koja pogoduje zdravlju i ljepoti zubi

Datum objave

Bez sumnje zdravlje zubi uvelike ovisi o načinu prehrane, a njihov je glavni neprijatelj šećer koji se za vrijeme konzumacije uslijed značajnog porasta kiselosti pretvara u mliječnu kiselinu, što posebno pogoduje rastu štetnih bakterija.

Stoga, da bi se sačuvali zdravi i lijepi zubi, treba mijenjati neke navike vezane uz konzumaciju slatkih jela. Prvenstveno, prisutnost šećera u prehrani treba svesti na razumnu mjeru, a slatko, osim voća naravno, treba prestati konzumirati između glavnih obroka. Naime, za zdravlje zubi mnogo je bolje konzumirati slatko jednom dnevno, i to u kombinaciji s jednim od glavnih obroka, nego izolirano, više puta na dan.

Posebno treba izbjegavati slatkiše poput čokolade, lizalica, karamela, bombona te običnih guma za žvakanje, jer što su slatkiši slađi, ljepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zubi.

K tome, treba se obavezno naviknuti da se nakon slatkog pojede neka od namirnica koja prirodno “čisti” zube, primjerice jabuka ili mrkva. Naime, sirovo voće ili povrće zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine te tako smanjuje rizik od obolijevanja zubi.

Isti se efekt može postići i konzumacijom krušnih proizvoda od cjelovitih žitarica i sjemenki koje također treba dulje i čvršće žvakati. No, u slučaju osjetljive zubne cakline ili zubnog mesa, hrskavi kruh i pecivo treba ili izbjegavati ili pak moguću upalu izazvanu oštećivanjem spriječiti upotrebom antiseptičnog preparata za ispiranje usne šupljine. Nadalje, zahvaljujući bjelančevini kazein, prirodni čistači zubi su i mliječni proizvodi, koji su uostalom i neobično važni za njihov rast i razvoj, pa je uputno nakon slatkog jela pojesti, primjerice, krišku sira.

Opasnost za zube predstavlja ne samo polagano jedenje slatkog, nego i polagano pijuckanje zaslađenih pića, čajeva i kave, a opasnost vreba i od pravih malih bombi prirodnog šećera, datulja, smokava i suhih grožđica te meda (koji stoga uvijek treba uzimati razrijeđen). Kako, za razliku od prirodnog šećera, umjetna sladila koja ne sadrže ugljikohidrate ne škode zubima, stomatolozi preporučuju da se napitci, kolači, voćne salate i kreme zaslađuju upravo njima.

Naravno, pranje zubi oko 30 minuta nakon konzumacije slatkog predstavlja obvezu koja se ne smije izbjeći čak i ako niste kod kuće.

pročitaj
i ovo

Obavijest o radnom vremenu

Ordinacija ne radi na dane:

Sljedeći radni dan je: