Pravilna njega zubi

Datum objave

Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, poslije doručka i prije odlaska na spavanje.

No, vrlo je važno znati da se zubi ne smiju prati neposredno nakon jela. U tom je razdoblju uslijed povišene kiselosti, zubna caklina posebno osjetljiva, pa se uslijed čišćenja četkicom za zube može oštetiti. Stoga, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, primjerice kolača i voća, s pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Za pranje zuba treba izabrati četkicu od umjetnih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održavaju i brzo suše te nisu podložna razvoju bakterija. Nadalje, kako bi se spriječilo oštećivanje zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro “ležati” u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljena oblika ili još bolje okrugla. Vlakna četkice nipošto ne smiju biti previše tvrda, kako ne bi oštećivala caklinu i zubno meso, nego srednje čvrsta ili meka kako bi, naprotiv, uz čišćenje bilo moguće i masiranje desni.

Nakon upotrebe četkicu za zube treba temeljito oprati i dobro osušiti, a svakih je šest do osam tjedana treba obavezno zamijeniti novom.
Kada je riječ o pasti za čišćenje zuba, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube, te antibakterijske supstance koje pak štite zubno meso od razvoja i djelovanja štetnih bakterija.

Pranje zuba treba trajati oko 3 minute. Četkicom treba što strpljivije i što temeljitije u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najprije obuhvatiti vanjsku, zatim unutarnju površinu, a potom i grizne plohe svih zubi. Prilikom pranja zubi laganim kružnim pokretima četkicom masirajte i zubno meso, a nemojte zaboraviti ni očetkati jezik, na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije.
No, kako je, bez obzira koristimo li običnu ili električnu četkicu, gotovo 40 % površine, posebno između zubi, nedostupno ili teško dostupno za pranje, svakodnevno, najbolje nakon večernjeg pranja zubi, treba bez rezerve koristiti i medicinski konac za zube.
Uz to, stručnjaci preporučuju korištenje jednom tjedno gela za mazanje zubi ili tekućine za ispiranje, koji sadrže fluor, te preventivni kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje.

pročitaj
i ovo

Obavijest o radnom vremenu

Ordinacija ne radi na dane:

Sljedeći radni dan je: